След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат

...
След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат
Коментари Харесай

КНСБ: Над 40% от българите са енергийно бедни

След калкулации с данни на НСИ  за енергийно небогати могат да се считат лицата с годишен приход под 8669 лв.. При тези условия броят на енергийно бедните хора в България доближава 2,829 милиона или 40,9% от популацията на страната.

В момента към 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното държавно управление. Но от КНСБ считат че тази зима помощи за отопление би трябвало да получават двойно повече хора, и то в размер на 1000 лева, а не както в този момент - към 650 лева.  които са задоволителни за към 3-4 кубика дърва.

Това разяснява пред Радио София Огнян Атанасов,  вицепрезидент на КНСБ.

Той разясни, че въвеждането на така наречен обществена цена беше препоръчана от КЕВР.

Базовата помощ за енергийно бедните семейства на централно топлоподаване ще е за 100 киловатчаса на месец, при прилагане на бойлер – до 150.

Това е извънредно малко, разяснява още Атанасов.

" Нужно е незабавно решение. Вече сме декември, бавенето на решението единствено задълбочава казуса. Ако в този момент не се вземат ограничения за превъзмогване на енергийната беднотия, в бъдеще политическите решения ще бъдат още по-тежки. "

От КНСБ упорстват да не се позволява извънредно опростяване на критериите. Те би трябвало да бъдат добре премислени, с цел да не се стигне до изключване на нуждаещи се от схемите за подкрепяне.

" Трябва да се направи всичко допустимо да не бъдат ощетявани енергийно бедните, сега тъкмо това се случва ", счита още вицепрезидентът на синдиката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР